Daj šansu čovjeku

ŠMREKOVAC/VELIKA KLADUŠA – Nakon što je Demokratska Narodna Zajednica BiH – Krajiška stranka prvog dana predizborne kampanje održala press konferenciju u povodu početka izborne kampanje za predstojeće Opće izbore u BiH, i obznanila svoj Program i Program Koalicije te prioritete, dan kasnije upriličila je i Javnu tribinu na bazenu u Šmrekovcu, kod Velike Kladuše.

Prisutnima na Tribini su se obratili Džemila Pilipović, 16-ta na listi ove Koalicije za Skupštinu USK-a, Dejan Prošić, iz Bosanskog Petrovca, treći na istoj listi, Husein Huse Hadžić, nosilac liste ove Koalicije za Zastupnički dom Oarlamenta FBiH za Izbornu jedinicu 1 te Rifat Dolić, nosilac liste za Skupštinu USK-a.

Inače, ovu Koaliciju čine političke partije DNZ BiH-Krajiška stranka, Demokratski narodni savez (DNS) i Narodna stranka Radom za boljitak.

Svi kandidati su se uglavnom osvrtali na Program ove Koalicije a potom i za što će se svatko od njih posebno zalagati pa je tako Džemila Pilipović apostrofirala probleme i prava radnika-dioničara „Agrokomerca“, Dejan Prošić poboljšanje i unaprjeđenje suživota, Huse Hadžić o borbi za prava pripadnika Narodne odbrane a Rifat Dolić, o ublažavanju odnosno eliminisanju korupcije u lokalnoj zajednici i šire te konkretniji rad na zadržavanju mladih u BiH.

O očekivanjima rezultata na predstojećim izborima, svi govornici su istakli kako vjeruju i kako će se „dodvoriti“ biračima da dobiju povjerenje za ulazak u Skupštinu USK-a, neki optimistično i sa dva poslanika, te ulazak u Zastupnički Dom Parlamenta FBiH, a da takvu prognozu zasnivaju na osnovu dosadašnjih povratnih informacija koje dobivaju sa terena od svojih članova i simpatizera te u neposrednim razgovorima sa njima.

Koalicija za čovjeka” na predstojećim izborima nastupa po sloganom DAJ ŠANSU ČOVJEKU. Uz prezentirani Program i prioritete te slogan, predstavljena je većina od 25 kandidata Koalcije za Skupštinu USK-a te pet kandidata za Zastupnički Dom Parlamenta FBiH sa područja USK-a.

Rifat Dolić je u više navrata kazao da Koalicija na ovim izborima ističe „Čovjeka“ kao najvažniji resurs koji BiH ima i  bez kojeg nema potrebe ni za Državom, ni za EU, ni za NATO-om.

Osim promocije Programa i plana te principa vođenja predizborne kampanje svi govornici su uputili poziv ostalim političkim subjektima i kandidatima na vođenje fer i korektne kampanje, medijima na fer i profesionalnom praćenju kampanje, a biračima da 02. oktobra izađu na Izbore i podrže „Koaliciju za čovjeka“.

Dan kasnije, dakle u nedjelju, delegacija DNZ BiH i ove Koalicije, zajedno sa porodicom i prijateljima, posjetila je mezar Admila Mulalića, istaknutog člana i funkcionera, u trenutku smrti predsjednika DNZ BiH i predsjedavajućeg Općinskog vijeća, te položila cvijeće na njegov mezar nakon čega su proučili Fatihu i evocirali sjećanja na njegov doprinos lokalnoj zajednici i šire. Gotovo svi prisutni su svratili na kahvu i kolače do majke rahmetli Admila Mulalića i barem za provedene trenutke sa njom saosjećali u njenom bolu zbog preranog gubitka sina Admila.

Već naredne subote na programu ove Koalicije je Javna tribina u Vrnograču, na Brdima.

Strateški prioriteti „Koalicije za čovjeka“ su:

Tema 1. Prevazilaženje razlika iz ratnog perioda.

Tema 2. Saobraćaj i komunikacije, po mjeri čovjeka i razvoja.

Tema 3. Pravednija, humanija i moralnija socijalna zaštita.

Tema 4. Eko i agro turizam kao šansa i komparativna prednost USK-a.

Tema 5. Šuma i drvna industrija kao razvojna šansa USK-a.

Tema 6. Zdravstvo u funkciji čovjeka i razvoja, a ne politike.

Tema 7. Generacijski jaz, problem savremenog života.

Tema 8. Naučno – istraživački rad, kao temelj razvoja i napretka USK-a.

Tema 9. Obrazovanje, kultura, sport i ekologija, u funkciji modernog razvoja čovjeka i društva.

Tema 10. Informisanje u funkciji čovjeka.

Izvor: Reprezent.ba