Danas je u prostorijama DNZ-a održana press konferencija povodom početka izborne kampanje za predstojeće Opće izbore. Na samom početku prisutnima se obratio Husein Hadžić, nosilac liste “Koalicije za čovjeka” za Parlament Federacije, koju pored DNZ-a čine DNS i NS Radom za boljitak. Hažić je nabrojao 10 prioriteta iz Programa koalicije za koje će se zalagati, ukoliko neko od njenih kandidata uđe u parlament, bilo na federalnom ili kantonalnom nivou.

Nakon Hadžića prisutnima se obratio vd predsjednik DNZ-a Rifat Dolić, koji je i nosilac liste Koalicije za Skupštinu USK. Dolić se tokom obraćanja osvruo na trenutnu situaciju u BIH, koja je po njemu, toliko loša da je državu posljednjih deset godina napustilo 500 000 njenih građana. “Izbori se održavaju u nikad težim i nesređenijim odnosima u državi kada vladajuće elite ne mogu postići konsenzus čak ni o evropskom putu BIH, a kamoli o osudi rata u Ukrajini ili ulasku u NATO integracije. Zbog svega ovoga obični građanin je uplašen, zbunjen, a utjehu i spas draži u bježanju iz BIH”, rekao je Dolić.

Tokom izlaganja Dolić je i pojasnio razloge za formiranje Koalicije, koju pored DNZ-a čine Demokratski narodni savez i Narodna stranka Radom za boljitak. “Na ovaj korak smo se odličili da bi pokušali okrupniti glasove sa ove dvije političke stranke koje djeluju na području USK”, istakao je Dolić.

Na pitanje novinara kakav rezultat očekuju na predstojećim izborima, Dolić je istakao da su sigurni u ulazak u Supštinu USK, a da tu prognozu zasnivaju na osnovu dosadašnjih povratnih informacija koje dobijaju sa terena od svojih članova i simpatizera.

“Koalicija za čovjeka” na predstojećim izborima nastupa po sloganom DAJ ŠANSU ČOVJEKU, a tokom sutrašnjeg dana zakazana je promocija koalicije i predstavljanje kandidata koja će se održati u velikokladuškom naselju Šmrekovac. DNZ zajedno sa partnerima za ove izbore prijavio je liste za Federalni parlament i Skupštinu USK.

Izvor: Trend radio