KOALICIJA ZA ČOVJEKA je iznenađena saznanjima prilikom obilaska terena i razgovora sa biračima iz kojih je za očekivati veliku apstinenciju birača od izlaska na Izbore 02.oktobra, uz obrazloženja da nemaju za koga glasati i da je, glasali ili ne, uvijek isto.

Nažalost, na drugoj strani se dešava potpuno suprotan proces da nikada kao sada nije bio veći angažman Javnog sektora i stranačkih uhljeba, kao u ovoj izbornoj kampanji. U Javnim preduzećima i ustanovama sve je mobilno, ali ne u obavljanju djelatnosti za koju su registrirani, već u aktivnom lobiranju i kampanji za sebe, svoje stranačke gazde i svoje političke stranke i sve to u toku radnog vremena i na teret javnog novca i Budžeta.

KOALICIJA ZA ČOVJEKA je, zbog otvorenog ukazivanja na zloupotrebe javnog novca u izbornoj kampanji, ovih dana, zatrpana informacijama građana o ucjenama i reketiranju od strane kandidata iz Javnog sektora, ali sve uglavnom završava na informaciji, bez volje za učešće u dokazivanju krivičnog djela.

Tragična su saznanja kako ljekari, koji su kandidati na izborima pitanje prilikom pregleda pacijenta, “Šta Vas boli?”, u izbornoj kampanji, zamjenjuju pitanjem “Hoćete li glasati za mene?”. Odgovor bolesnog čovjeka koji je došao kod ljekara po pomoć i lijek sasvim je izvjestan i očekivan. Svako je pronašao neki alat kojim reketira i ucjenjuje glasača, a Izborni programi, u takvoj situaciji, nemaju nikakvog značaja i uticaja.

U ovakvom ambijentu i kod ovakvog stanja stvari, nije realno prizivati očekivane i priželjkivane promjene vladara i promjene koncepta vlasti.

KOALICIJA ZA ČOVJEKA apeluje na birače u Krajini i BiH, da izađu na Izbore i da kazne reketare i ucjenjivače, a naša poruka svim savjesnim i čestitim biračima je: PROMIJENITE LJUDI, VRIJEME JE!

PRESS SLUŽBA KOALICIJE ZA ČOVJEKA