U šarolikosti izbornih ponuda za Skupštinu USK dvije su vrlo zanimljive koalicije, to su koalicija „Država“ i koalicija „Za čovjeka“. I jedna i druga biračima nude jedan novi koncept i opterećene su hipotekama, zbog čega birači imaju rezervu prema ovim listama.

Naravno da su koalicije i same po sebi hendikepirane, jer koliko god birači imali želju za promjenama, ipak se na kraju opredjeljuju za  dobro poznata , pa makar i izlizana imena, jer dok koalicije pronađu način da dopru do birača, ovi poznati i izlizani su na pola puta do cilja. Ove dvije koalicije pripadaju lijevom centru gdje je ostalo dosta prostora, ako postoji još uvijek principjelnost birača i ako se opredjeljuju po tom kriteriju i ako zaista postoji potreba da se prepozna  nova i prosperitetna politička ponuda.

Protekli mandatni period je počeo ulaskom u Skupštinu iz sedam različitih lista , uz dominaciju desnice, a završio se sa dvije liste bez centra i bez ljevice. U koaliciji država je Nezavisni blok čiji je kandidat,  Nisvet Jusić, ugrabio mandat i onda se ponašao kao nezavisni, a sada novi mandat traži sa liste S BiH. To je hipoteka ove koalicije i građani koji su im dali glas na prošlim izborima se osjećaju prevareno. Tek se prevareno moraju osjećati glasači SBB, SDP, DF i Laburističke stranke. Birači POMAK-a su prošle izbore bili zbunjeni , jer je POMAK išao zajedno sa A-SDA, očigledno tada protiv SDA, a sada je već jasno da je POMAK bliže SDA , a njegovo političko pozicioniranje je vrlo diskutabilno. KOALICIJA ZA ČOVJEKA je okupila stranke koje na prošlim izborima nisu prešle cenzus i prvi su shvatili da je neminovno ukrupnjavanje političke scene. Oni su svoju političku platformu gradili na socijal-liberalnoj filozofiji, imaju multinacionalnu listu i sačinjavaju je stranke čije su centale širom BiH. Koalicija se zalaže za čovjeka , savladavanje razlika i za njih evropski put nije upitan, te su vrlo otvoreni za napredne ideje. Naravno da je njihova hipoteka jer su Srbi, Hrvati, autonomaši, kako kažu njihovi politički protivnici, pa bi to mogla biti ona spomenuta hipoteka prošlosti. Njihov nosilac liste, Rifat Dolić je imao snage da se suprostavi autokratiji Fikreta Abdića, napustivši put izolacije i bitisanja u prošlosti, te se okrenuvši civilizacijskim vrijednostima, napretku i institucionalnom djelovanju u okviru Ustavno-pravnog sistema USK i BiH. Dejan Prošić, kao načelnik Bosanskog Petrovca je dokazao da je moderan političar koji zna kako ostvariti napredak, prevazići  hipoteku prošlosti i usmjeriti je ka evropskom putu napretka i razvoja.  Čijii mi se da birači koji preferiraju političke snage lijevog centra imaju u Koaliciji za čovjeka ozbiljnu alternativu i saveznika na kojeg mogu računati.

„Koalicija za čovjeka u svom programu ima 10 prioriteta i 50 projekata , te će na programskoj osnovi razgovarati sa svima oko formiranja vlasti, ali nikad neće pristati da zbog  fotelja bude usisana i iznevjeri povjerenje građana. Nesebično ćemo se boriti za marginalizovane skupine i izgradnju sistema za čovjeka“, izjavio je Dejan Prošić.

Mjesec dana predizbornog perioda će kroz kampanju prikazati šarolikost političkih ponuda i otvoriti niz pitanja, a građani moraju znati da promjene jedino dolaze kroz izbore. Promjene neće doći same, pa ako žmirite nad aferama, korupcijom, kupovinom zastupnika, onda ste i vi saučesnik. Ako mjenjate sebe, mjenjate i svijet oko sebe. Ovaj tekst je mali osvrt na političku scenu USK i skretanje pažnje na dvije koalicije koje su izbornom ciklusu marginalizovane i nedovoljno prepoznatljive. Potrudite se da saznate više i da razmotrite njihove programe . Ja , lično , sam bio vrlo iznenađen ozbiljnošću  pristupa KOALICIJE ZA ČOVJEKA, njihovih deset prioriteta i 50 projekata koji pogađaju suštinu problema u USK i jednostavnošću modaliteta rješavanja  istih.

Press Služba Koalicija