Kandidati KOALICIJE ZA ČOVJEKA, prilikom obilaska glasača na terenu, u predizbornoj kampanji, redovno se susreću sa raznim vidovima kupovine povjerenja i glasova građana, po kojima bi predizborna kampanja u BiH odavno trebala nositi naziv Predizborna pijaca, jer se povjerenje i glasovi birača uistinu kupuju i prodaju kao na pijaci.

Svježe posuti pjesak na putevima, nove rasvjete, novi metri asvalta, poklon paketi, nova zapošljavanja, pa čak i novac, samo su dio arsenala ponude, sa kojim stranke i kandidati nastoje kupiti podršku i glasove građana na predstojećim Izborima u BiH.

Korak dalje u kupovini podrške birača u Velikoj Kladuši otišla je kandidatkinja SDP-a doktorica Evresa Okanović. Informacije i dokazi sa terena govore da je kandidatkinja SDP-a na terenu, u zamjenu za glasove i podršku, nudila i osiguravala biračima zdravstveno osiguranje preko Centra za socijalni rad u Velikoj Kladuši.

KOALICIJA ZA ČOVJEKA osuđuje svaki oblik ucjenjivanja birača i kupovine glasova i njihove podrške, a posebno osuđujemo kupovinu podrške birača javnim novcem i javnim uslugama na teret Budžeta i na teret javnih fondova.

Nažalost, sistemska korupcija u BiH je od građana napravila taoce korupcije i tako ih, umjesto glasnih protivnika, pretvorila u direktne učesnike i podstrekače lanca korupcije u BiH.

KOALICIJA ZA ČOVJEKA poziva birače u Krajini i BiH da ne prihvataju bilo kakve ucjene na Izborima i da ne sudjeluju u Izbornom kriminalu i korupciji, već da na Izborima podrže one koji su spremni, umjesto sistema za korupciju, graditi sistem za slobodnog, dostojanstvenog i savremenog čovjeka u BiH.

PRESS SLUŽBA KOALICIJE ZA ČOVJEKA